28 juli 2012,
Het Willem Bastiaanse Molenmuseum is geopend bij Korenmolen De Verwachting, Vlasmarkt 1 te Tholen-stad. Eigendom van Jan en Iza van Gorsel.

Willem Bastiaanse, geboren op 31 juli 1933 te Steenbergen.
Deze man verzamelde in ruim 40 jaar van zijn leven een wel zeer unieke verzameling spullen van en over molens. Hij bouwde ruim 50 Nederlandse molens op schaal na. Hij bouwde, in opdracht, ruim 50 tuinmolens voor andere mensen. Verzamelde ongeveer 180 boeken over molens waaronder unieke exemplaren die niet meer te koop zijn. Maakte heel veel foto's van allerlei molens en molenrompen in Nederland en BelgiŽ waarvan er nu veel niet meer bestaan. Verzamelde talrijke pentekeningen, series luciferdoosjes met molentjes op, en ook een verzameling sigarenbandjes met molentjes op. Samen genoeg om een kleine 100 ordners te vullen. Voldoende om een museumpje te vullen. In dit museumpje wordt het levenswerk van Willem Bastiaanse getoond.

Willem was als kind al geboeid door molens. Als kind passeerde hij altijd een molen in vol bedrijf als hij naar school liep. Altijd bleef hij staan kijken bij en later ook in de molen. Wij vroegen Willem, waarom ben je nooit geen molenaar geworden? Maar nee, dat trok hem niet zozeer, wat hem ontzettend boeide was de techniek die in de molens aanwezig is. Dat is zijn grote passie.

Vol bewondering en interesse bekeek hij door heel Nederland en BelgiŽ alle bestaande molentypen, korenmolens, watermolens, oliemolens, houtzaagmolens stenen stellingmolens, wipmolens, standaardmolens, 8 kantmolens, beltmolens, enz enz. Bestudeerde de diverse wieksystemen, overbrengingen, scharniersystemen, luiwerken, kortom, Hij maakte van dit alles zijn grote hobby. Techniek was zijn hobby, zijn werk In ruim 40 jaar deed hij dit, een unieke prestatie, kenners van het molenlandschap in Nederland zeggen, dat wat hier te zien is, dat dit in heel Nederland niet voorkomt, zo uniek is deze verzameling.

Willem zijn grootste wens was, alles op 1 plaats onderbrengen, hij beseft dat hij 79 jaar is. Voor zijn zoon was dit niet mogelijk en zo belandde Willem in de zomer van 2011 in de tuin van molen "De Verwachting" te Tholen-stad, hij was aan het fietsen, kwam langs onze molen, stapte af, maakte foto's buiten, kwam naar binnen en vroeg of hij ook in de molen mocht kijken, dat mocht, hij kwam terug en bekeek de tuin, wij zaten koffie te drinken aan de tuintafel en vroegen hem of hij ook een bakje wilde, nou dat wilde hij wel, en toen kwam zijn verhaal met aan het eind zijn wens om zijn verzameling op 1 plaats onder te brengen.

En hier, dacht hij, zou dat kunnen, het leek hem de juiste plaats, in onze prachtige korenmolen. En zo kwam het dat Iza en ik de week daarop reeds bij Willem thuis zijn gaan kijken, we waren kompleet verrast over hetgeen wij zagen. De voordeurbel bij Willem zit rechts, we drukten er op en links ging er een molentje draaien. Midden in zijn woonkamer staat een prachtige molen die ook kan draaien, elektrisch aangedreven. In zijn tuin staan 2 mooie tuinmolens.

Direct hebben Iza en ik gezegd dat wij daar een oplossing voor zouden aanbrengen, want dit, zo'n unieke verzameling past maar op 1 plaats, in, bij een molen. Toen we weg gingen was Willem helemaal opgelucht, er was een pak van zijn hart gevallen, zijn collectie zou op 1 plaats ondergebracht worden. En toen zijn wij aan het werk gegaan met het resultaat wat er nu staat. Voor Willem allemaal een emotioneel gebeuren, want wat hij in ruim 40 jaar opbouwde staat hij nu af, maar Willem weet, het staat op een hele mooie plaats, en hij kan er altijd naar toe. Het Willem Bastiaanse Molenmuseum te Tholen-stad.

Beste mensen, we hopen dat jullie heel veel over het bestaan van het molenmuseumpje zullen praten, en het bekend zullen maken, wanneer mogelijk link onze website: www.molendeverwachtingtholen.nl aan die van jullie, Twitter er over, zet het op jullie Facebook, LinkedIn enz enz, want 1 ding hebben we nodig, bekendheid, want daar vloeien inkomsten uit voort, inkomsten om dit prachtige monument goed, netjes in stand te houden.

Wij hopen dat ook de politiek hierin zijn verantwoording zal blijven dragen en dat de gemeente Tholen de Provincie Zeeland zal proberen te overtuigen om de 10.000,00 euro die een moleneigenaar, verdeeld over 6 jaar, ontvangt voor onderhoud, te blijven geven. Politiek, laat het cultureel erfgoed niet in de steek want dat kost veel meer dan het onderhouden.

De Provincie Zeeland denkt er ook over na om de draaipremie af te schaffen wat wel heel erg kortzichtig is, waarom zal een vrijwillig molenaar dan de molen nog laten draaien?. En op 95% van alle molens zit een vrijwillig molenaar die ontzettend veel van zijn tijd aan de molen besteed. En we weten dat stilstaan funest is voor een molen, een molen moet draaien. Dus politiek, 2 vragen, zorg a.u.b. dat de Provincie Zeeland de onderhoudssubsidie blijft verstrekken, zelf of via de Gemeenten, en dat de draaipremie in stand blijft.

Degene die nog geen vriend van onze molen is roep ik bij deze op dit wel te worden. Voor minimaal 25 euro per jaar bent u reeds vriend van onze molen maar u bepaald natuurlijk zelf wat u er voor over hebt, uw bijdrage in de onderhoudskosten mag ook meer zijn. Het museumpje werd officieel geopend door natuurlijk Willem zelf, hij onthulde 2 mooie eikenhouten naamborden. Iza en ik feliciteren Willem met zijn prachtige verzameling, en bedanken Willem voor het vertrouwen in ons gesteld door het hier bij ons onder te brengen.

Hartelijk dank voor jullie belangstelling, komst en financiŽle hulp voor onze molen. En dat het Willem Bastiaanse Molenmuseum er zijn steentje aan bij zal mogen dragen. Jan en Iza van Gorsel. De opening werd bijgewoond door:
 • Twee wethouders van de Gemeente Tholen, Dhr. J. Oudesluis en Dhr. F. Hommel.
 • De familie Bastiaanse.
 • De "Vrienden van onze Molen".
 • De familie van Gorsel.
  En Tholen werd weer een beetje completer.


  Willem laat zijn molentjes in.


  De bus is vol.


  Willem rangschikt zijn molentjes in het museum.


  Willem heeft het naambord onthuld.


  Willem heeft het tweede bord onthuld.


  Jan spreekt het gezelschap toe.


  Jan feliciteert Willem.


  Iza feliciteert Willem.


  Wethouder Jan Oudesluis neemt het allemaal heel serieus.


  Het was weer gezellig.


  Onderonsje tussen Willem en Erik.


  Daarbij die molen werd weer dikwijls gespeeld.


  En Willem dacht er het zijne van.


  Willem Bastiaanse. (1)


  Willem Bastiaanse. (2)


  Willem Bastiaanse. (3)


  Willem voor zijn molentjes.


  Willem controleert het museum.


  Willem geniet.

  Bekijk hier het filmpje van de opening van Het Bastiaanse Molenmuseum


  Zo mooi is Tholen-stad (1)


  Zo mooi is Tholen-stad (2)


  Zo mooi is Tholen-stad (3)


  Zo mooi is Tholen-stad (4)


  Zo mooi is Tholen-stad (5)


  Zo mooi is Tholen-stad (6)


  Zo mooi is Tholen-stad (7)


  Zo mooi is Tholen-stad (8)